Archief 2007 en eerder

«NieuwsArchief

Stof in pepernoten mogelijk kankerverwekkend

De inname van acrylamide via de voeding leidt mogelijk tot een verhoogd risico op baarmoederkanker (kanker van het baarmoederlichaam, niet van de baarmoederhals) en eierstokkanker. Het artikel, waarin dit verband wordt beschreven, verschijnt een dezer dagen in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Acrylamide zit o.a. in chips, frites, koffie en koekjes zoals pepernoten en speculaas.

Het onderzoek werd geleid door Drs. Janneke Hogervorst, verbonden aan de afdeling Epidemiologie van de Universiteit Maastricht.

Het is het eerste onderzoek waarin een verband is gevonden tussen acrylamide in de voeding en kanker bij de mens. Daarom moeten deze resultaten ook door andere onderzoeken bevestigd worden, voordat verdergaande conclusies getrokken kunnen worden.

NRC Handelsblad, 15 november 2007

Universiteit Maastricht, 16 november 2007

20.11.07.

in het archief